Будимир Куйович. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шефът на Софийския затвор Десислав Трайков съобщи, че напуска поста.

"С днешна дата съм депозирал заявление до министъра на правосъдието да ме освободи от длъжност", каза той, цитиран от Дарик.

Още по темата

Трайков се оплака, че лидерът на АБВ Румен Петков, който е бивш вътрешен министър е опетнил името му, а това не било характерно поведение за политик от подобен ранг.

Преди няколко дни излежаващият присъда за наркоразпространение черногорец Будимир Куйович бе хванат на магистралата с фалшива шофьорска книжка - в деня, в който е излязъл в отпуск от ткритото затворническо общежитие в Казичене.

Според Румен Петков това показва сериозен проблем с правилата в затворите и възможностите, които осъдените получават за трудолюбието си.

Пред Нова тв преди ден Петков нарече Десислав Трайков "Архимед на затворническия труд".

"Пресметнал е, че Будимир Куйович има 2500 изработени дни. Това означава, че за 10-те години, които е излежал, е ползвал около 1500 почивни. Освен това, Трайков има невероятно усещане за доброта. Той казва: Куйович многократно е награждаван за трудовата си дейност", каза Петков.

Според него това говорене на Трайков за Куйович е "грубо погазване на усещането за справедливост, и то с участието на държавата". Според него премиерът би трябвало да уволни Трайков още днес.

"Нито аз съм сменял режима от строг на общ, нито аз съм го направил общежитие от отворен тип", защити се обаче  Трайков.

"Нямам идея какво се е случило в порядъка на 10-15 години назад. Но аз се почувствах лично засегнат, семейството ми също, заяви още шефът на Софийския затвор.

"Бих поканил г-н Петков на теритоята на затвора. И да преценим обстоятелства, каза още Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase